Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki z wątróbki drobiowej i ryżu

Składniki:


  • 50 dkg wątróbek
  • 20 dkg ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 cebula
  • ½ kostki masła (około 10 dkg)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać wątróbkę, dusić mieszając przez około 10 minut. Usmażoną wątróbkę zmieli9ć w maszynce do mięsa, dodać ryż, jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobnostką kostkę cebulę, przyprawić, wymieszać. Z masy formować nieduże placuszki i smażyć na maśle do momentu aż staną się rumiane. Podawać polane śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *