Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki z kremem waniliowym i wiśniami

Składniki:

  • jogurt 150 ml
  • kwaśna śmietana 100 ml
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • miód 2 łyżki
  • jaja 4 sztuki
  • mleko 180 ml
  • mąka pszenna 100 g
  • sól
  • masło 2 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
  • cukier puder 1 łyżka
  • wiśnie w syropie 30 dag

    Sposób przyrządzenia:
    Z jogurtu, śmietany, cukru waniliowego i miodu należy przygotować krem,
    wymieszać ją na jednolita masę. Białka jaj należy oddzielić od żółtek,
    za pomocą miksera należy utrzeć żółtka z mlekiem, mąką i szczyptą soli.
    Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na patelni należy
    rozgrzać masło. Wlać na nią ciasto i usmażyć i jednej strony, następnie
    odwrócić, posypać rodzynkami i usmażyć drugą stronę. Tak usmażony placek
    należy podzielić na kawałki i dalej krótko smażyć. Podawać posypane
    cukrem pudrem, polane kremem i udekorowane wisienkami.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *