Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszek jabłkowy

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz

    Sposób wykonania:

    Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze obie mąki i proszek do pieczenia.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Następnie obrane jabłka pokroić na cząstki i ułożyć je na cieście.
    Posypać całość cukrem oraz cynamon.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego  do 170 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *