Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane Marka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 40 dkg szynki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki, obrać, umyć, osączyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać i posiekać drobniutko, odstawić na chwilę i zlać nadmiar soku z ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki wielkości naleśników. Cebulę obrać, posiekać zeszklić na oleju, dodać pokrojoną szynkę i doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i gotować do miękkości. Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, osączoną kukurydzę i zasmażkę z masła i mąki. Warzywami napełnić placki. Każdy placek złożyć na pół i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *