Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane, jak u mamy.

 

Składniki:

    • 1 kilogram obranych ziemniaków
    • 1 jajo
    • 1 duża starta cebula
    • sól, pieprz do smaku, można dodać zioła: estragon albo bazylię
    • smalec do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na miazgę, dodać łyżkę oleju, żeby nie ściemniały, w połowie ucierania dodać startą cebulę. Wbić jajo, dodać przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni niewielkie cienkie, chrupiące, rumiane placuszki (o średnicy około 10cm) . Podawać natychmiast z patelni same lub z dodatkami według upodobania, np.: – z gęstą kwaśną śmietaną – z cukrem kryształem – z sosem grzybowym – z sosem mięsnym – z gulaszem – z sosem pomidorowym – z pieczarkami w śmietanie – z kurkami w śmietanie z nacią pietruszki – z warzywnym ragout
Wskazówki: jeżeli masa jest zbyt rzadka, odlać sok albo dodać łyżkę mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *