Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ze szpinaku z kardamonem

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 kg szpinaku
  • 4 strąki kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 60 g substytutu jajka w proszku
  • 1 szkl bułki tartej
  • olej
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania:
Na silnie rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, smażyć około 30 sekund.
Następnie dodać do niego szpinak, kardamon oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć, wówczas przełożyć do durszlaka i odstawić do ostygnięcia.
Gdy ostygnie odcisnąć go z nadmiaru wody i wymieszać  z jajkiem w proszku oraz 2 łyżkami bułki tartej.
Z powstałej masy uformować 4 placki, które posypać bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *