Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z ziemniaków i pieczarek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 15 dag bekonu
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki maki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

    Sposób wykonania:
    Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać a bekon pokroić w kostkę.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i poddusić na małym ogniu.
    W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce i połączyć z pieczarkową masa.
    Dodać jeszcze śmietanę, mąkę oraz jajka.
    Ponownie dokładnie  wymieszać i doprawić do smaku.
    Z powstałej masy smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Karolina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *