Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki po Węgiersku

 

Składniki:

    • jajo
    • 50 dkg ziemniaków
    • pół cebuli
    • 1 – 2 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • 50 dkg mięsa z indyka
    • 2 dkg mąki,(przysmażam na patelni aż nabierze brązowego koloru)
    • jarzynka do mięs
    • pieprz
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 2-3 łyżki śmietany

 

Sposób przyrządzenia:
Gulasz:
Mięso umyj, usuń żyły pokrój w niezbyt grubą kostkę, po czym włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną
Placki:
W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadź równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę. Uwaga! Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po ok. 3 min. z każdej strony.
Przed podaniem, na każdy z placków nałóż gulasz i złóż placek na pół, na placek można nałożyć łyżkę śmietany i posypać pietruszką ! najlepiej smakuje z surówkami(z marchwi, kapusty, i buraczkami!) Smacznego.

Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor:Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *