Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek ze śliwkami i rumianymi kleksami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 1 ½ szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • śliwki węgierki
  • 3 białka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółkła oraz cukier.
    Całość dokładnie wyroić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w plastry, które ułożyć w formie wysmarowanej oliwą, tak aby nachodziły na siebie.
    Następnie ułożyć na wierzchu połówki śliwek przecięciem do góry, jedna obok drugiej.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    W miedzy czasie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
    Po 40 minutach pieczenia udekorować ciasto kleksami bitej śmietany i ponownie wstawić do piekarnika aby piana mogą się zarumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *