Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z połówkami morelami

Składniki:

  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • jajko
  • 5 dag drożdży
  • ½ szkl. mleka
  • ½ szkl. zsiadłego mleka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • morele
  • cukier puder

    Sposób wykonania:
    Masło utrzeć razem z cukrem pudrem po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy, sól oraz drożdże.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mleko, kefir oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wierzch wyrównać i ułożyć na nim połówki moreli jedna obok drugiej.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *