Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z „paznokciami”

Skład:

  • 20dkg płatków migdałowych
  • 45dkg tłuszczu
  • 3szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Sposób przyrządzenia:
Z mąki tłuszczu proszku i żółtek zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i schłodzić. W tym czasie ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru można dodać cukier waniliowy jeśli się lubi. Rozwałkować jedną część placka na to piana i ułożyć płatki migdałowe upiec i to samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta. Masa 1 puszka mleka słodzonego ugotować /można gotować w puszce 2 godziny lub w garnku przelane mleko często mieszając aż zgęstnieje/ następnie wystudzić. 2 kostki masła rozetrzeć na puch do tego dodać wystudzone mleko dobrze razem rozetrzeć. Masą przełożyć placki zawinąć w folie i zostawić na drugi dzień ,ale można próbować w tym samym dniu. Smacznego życzy majkimylove

1 comment for “Placek z „paznokciami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *