Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z majonezem i bakaliami

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka majonezu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
  • 1 szklanka bakalii,  /rodzynki, orzechy włoskie, migdały, figi/

    Sposób przyrządzenia:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładka masę, stopniowo dodawać po łyżce majonezu i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić na sztywno pianę, na końcu dodać olejek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i wcześniej posiekane na drobno bakalie. Przełożyć do wysokiej foremki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Po upieczeniu wyłożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *