Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek owocowo-migdałowy

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 300 g migdałów
  • ½ szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek pokruszonych herbatników
  • łyżka rumu
  • 500 g malin, wiśni, czereśni itp.

    Sposób wykonania:

    1. Ciastem wylepić formę wysmarowaną masłem.
      Ponakłuwać go delikatnie widelcem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.
      W między czasie obrane i zmielone migdały utrzeć razem z rumem oraz cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać jajka i żółtka.
      No koniec wrzucić jeszcze herbatniki, dokładnie wymieszać i rozsmarować na podpieczonym cieście.
      Na masie rozłożyć owoce i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *