Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek jabłkowy Iwony

Składniki:

  • 1/5 kg jabłek
  • 20 dkg masła
  • 40 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • jajko
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, poobierać, pokroić w kosteczkę. W rondelku jabłka podlać odrobiną wody, dusić razem z cukrem i cukrem waniliowym aż będą miękkie. Mąkę zagnieść z jajkiem, masłem i proszkiem do pieczenia. Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć,  podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na wielkość foremki, wyłożyć nim dno i boki. Wyłożyć jabłka posypać cynamonem. Drugą część rozwałkować pokroić na paseczki ułożyć na cieście  kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Upieczone ciasto wykładamy na talerz deserowy i posypujemy cukrem  pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *