Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek cytrynowy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • pestka masła
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • tłuszcz
  • tarta bułka

Sposób wykonania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej gorący tłuszcz, wymieszać i odstawić na 2 minuty.
    Po tym czasie dodać sok wyciśnięty sok i posiekaną z cytryny oraz żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 35 minuty.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *