Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek araba

Ciasto:

  • 7 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • ¼ szkl. mleka
  • 450 g mąki krupczatki
  • skórka starta z 12 pomarańczy
  • masło

    Wierzch:

  • 250 g bakalii
  • gotowy lukier cytrynowy

    Sposób wykonania:

    1. Masło utrzeć razem z cukrem w trakcie dodać po jednym żółtku.
      Następnie dodać drożdże roztopione w ciepłym mleku.
      Całość dokładnie wymieszać i dodawać stopniowo mąkę.
      Pod koniec dorzucić jeszcze posiekaną skórkę z pomarańczy.
      Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem.
      Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
      W między czasie orzechy oraz migdały posiekać, morele oraz moczyć w wodzie około 20 minut po czym je odsączyć i pokroić a daktyle przekroić na ćwiartki.
      Upieczone ciasto polać lukrem i posypać bakaliami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *