Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z warzywami i kiełbasą

Sos:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

    Sposób wykonania:
    Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
    Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

    Ciasto:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

    Sposób wykonania:
    Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
    Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

     Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja

    Filing:

  • 1 pokrojony w plastry bakłażan
  • 2 pokrojone e plastry pomidory
  • 2 oczyszczone, pokrojone w plastry kolorowe papryki
  • 15 dkg pokrojonej w plastry kiełbasy
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 dkg startego żółtego sera
  • bakłażan – 1 szt.
  • pomidory – 2 szt.
  • papryka czerwona i zielona – 1 pod

    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażan pokroić w plastry, posypać solą, układać na papierowym ręczniku aby wchłonął wydzielający się sos. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, rozsmarować na nim majonez posypać tartymi serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 40 min.

     

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *