Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z pieczarkami, bazylią i szpinakiem

Ciasto na pizzę
Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki letniej wody

    Sposób przyrządzenia:
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

    Sos do pizzy

    Składniki:

    • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki przegotowanej wody
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół

       Sposób przyrządzenia:
      Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

      Wierzch pizzy

      Składniki:

      • kilkanaście listków bazylii
      • kilkanaście listków młodego szpinaku
      • 25 dkg pokrojonych w plastry kapeluszy pieczarek
      • oliwa
      • sól, pieprz

        Sposób przyrządzenia:
        Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w grube plastry pieczarki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Na posmarowanym sosem spodzie  rozłożyć obsmażone plastry grzybów, listki szpinaku i bazylii,  a na nich plastry sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *