Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z brokułami, cebulą i czosnkiem

Ciasto:
Składniki:

  •  40 dag mąki
  •  3 dag drożdży
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  2 łyżki oliwy
  •  ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

Filling
Składniki:

  • 2 pokrojone w cienkie plastry cebule
  • 3 szklanki ugotowanych na parze (3 minuty) różyczek brokuł
  • 1 szklanka posiekanej grubo bazylii
  • 6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szklanki rozdrobnionego sera feta
  • mozarella w plastrach

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając 2 minuty, dodać cebulę i razem saażyć mieszając 5 minut, przyprawić solą i pieprzem.. Lekko schłodzoną oliwę z czosnkiem i cebulą rozprowadzić na podstawie z ciasta. Następna warstwa to ser feta wymieszany z bazylią, kolejna to brokuł i całość zwieńczamy  plastrami mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *