Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z boczkiem, szynką i szpinakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g maki,
  • 1 torebka suchych drożdży lub łyżeczka świerzych
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 15 g oliwy,
  • 30 ml wody,
  • olej do smarowania formy.

Toping:

  • 100 g chudego wędzonego boczku,
  • 100 g szynki,
  •  200 g liści szpinaku,
  • 50 g cienko pokrojonej salami,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 1 jajko,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka siekanej bazylii,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sol, pieprz.

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z drożdżami i sola. Dodać oliwę. Wymieszać dokładnie z mąką. Dodać wodę.
Zagnieść ciasto. Przykryć je ściereczką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wygnieść rękoma, rozwałkować cienko na stolnicy oproszonej mąką.

Ciastem wyłożyć okrągła formę do pizzy o średnicy 30 cm.
Odrobinę masła rozgrzać na patelni, podsmażyć na nim pokrojony w cienkie plasterki boczek. Dodać umyte i osuszone liście szpinaku, podsmażyć do miękkości. Doprawić do smaku
gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Schłodzić.

Pomidory obrać ze skorki, pokroić w plasterki. Jajo ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki.
Na wierzchu ciasta wyłożyć równomiernie szpinak, plasterki pomidorów, salami, szynke i plasterki jajek. Posypać bazylią, solą i pieprzem.

Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli i krążki papryki. Piec około 25 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200 stopni.

 

2 comments for “Pizza z boczkiem, szynką i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *