Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza Serowa Fantazja

Ciasto
Składniki:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na ciasto jest Vjesja.

Filing

Składniki:

    • 30 dkg tłustego twarogu
    • 4 jajka
    • 10 dkg tartego żółtego sera
    • pęczek natki pietruszki
    • 1 duży ugotowany ziemniak
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 1 czerwona marynowana papryka
    • 20 dkg smażonych grzybów
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, 1 jajkiem, przyprawić pikantnie. Twaróg wymieszać z żółtym serem, jajkami, przyprawić. Tak przygotowane dodatki nakładać w na ciasto w następującej kolejności, warstwa z ziemniaka z dodatkami, marynowana papryka pokrojona w słomkę, grzyby i jako ostatnia twaróg z dodatkami.  Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *