Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza Basi K *

Składniki
Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego piwa
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 2,75 – 3, 25 szklanki mąki

Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

Sos
Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja.

Filing
Składniki:

  • kiełbasa w plastrach
  • pokrojone drobno marynowane grzyby
  • plastry czerwonej cebuli
  • mielone mięsa pozostałe z obiadu
  • pomidory pokrojone w kostkę
  • wędzony boczek w plasterkach
  • pokrojona w kostkę zielona papryka
  • tarty ser mozzarella
  • posiekana zielona cebulka

Sposób przyrządzenia:
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie warstwę sera i na nim rozkładać kolejne składniki fillingu z wyjątkiem zielonej cebulki, posypać resztą sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypać zieloną cebulką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Basia K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *