Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piwo kolendrowe

Składniki:

  • 1 puszka koncentratu brzeczki piwnej
  • 50 dag jasnego ekstraktu słodowego
  • 60 dag glukozy
  • 10 dag nasion kolendry
  • 30 g chmielu
  • 2 torebki herbaty lipowej
  • 20 dag miodu
  • woda
  • drożdże piwne

    Sposób wykonania:
    Zagotować 5 litrów wody, wówczas dodać do niej ekstrakt słodowy, glukozę, koncentrat brzeczki piwnej, chmiel oraz nasiona kolendry.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 55 minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze miód oraz herbatkę lipową i gotować kolejne 20 minut.
    Następnie wywar przecedzić i wlać go do balonu.
    Dolać wody aby płynu było mniej więcej 23 litry.
    Odstawić do momentu aż temperatura brzeczki wzrośnie do 20 stopni, wówczas dodać drożdże i odstawić do fermentowania.
    Po fermentacji przelać do butelek.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *