Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pilaw z kurczakiem

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kurczaka pokrojonego w małe kawałki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 duży pomidor, sparzony, obrany, pokrajany w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku
  • 1,5 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową
  • posiekana zielona pietruszka

Sposób przyrządzenia:
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące wymieszanej z 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Do rondla z rozgrzanym olejem (2 łyżki) włożyć kurczaka, smażyć, aż kawałki się zarumienią. Przełożyć na talerz. Wlać resztę oleju, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Włożyć pomidory, wsypać cukier, tymianek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Kurczaka przełożyć do rondla, zalać rosołem lub wodą z kostką rosołową i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut. Dodać wypłukany i osączony ryż, lekko wymieszać i dusić dalej pod przykryciem przez 25 minut (w razie potrzeby dolać 2 – 3 łyżki wody). Pilaw powinien być wilgotny, ale nie mokry. Podawać z zieloną sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *