Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pilaw pomidorowy Konrada

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 225 g długoziarnistego ryżu
  • 400 g pomidorów z puszki
  • szczypta cukru
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • pól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać ryż i smażyć kolejne 3 minuty cały czas mieszając.
Następnie dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, wywar, miętę, cukier, sól i pieprz d smaku.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym pozostawić na ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie dodać orzeszki piniowe i delikatnie przemieszać.
Przed podaniem spulchnić ryż widelcem i udekorować cząsteczkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *