Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny, pieczony kurczak

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • 3 łyżeczki pokrojonej drobno papryczki chili
  • 3 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mielonego ostryżu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła


Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć. Używając ostrego noża podzielić kurczaka na 4 części, przyprawić umiarkowanie solą..  Porcję ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. W międzyczasie zmiksować pozostałe składniki dania. Przygotowaną mieszanką polewać porcje kurczaka i piec odwracając przez kolejne 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *