Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantno-kwaśna zupa

Składniki:

  • 3 szkl bulionu z kury
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 suszone chińskie grzyby
  • 170 g pędów bambusa z puszki
  • 10 dag chudej wieprzowiny
  • kostka sera tofu
  • łyżeczka białego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 zielone cebulki

Sposób wykonania:
Do garnka wrzucić pokrojone w paski grzyby, pędy bambusa oraz wieprzowinę pokrojona w paski.
Zalać całość bulionem oraz sosem sojowym.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać tofu pokrojone w słupki oraz sok z cytryny i pieprz do smaku.
Jeszcze raz zagotować i dodać wodę wymieszaną z mąkę.
Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Wówczas dodać jajko, zdjąć z ognia i wymieszać z olejem sezamowym.
Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *