Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne krewetki Basi

 

Składniki:

  • 10 odwłoków krewetek tygrysich
  • 2 szklanki rozdrobnionej sałaty lodowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cytryna i szczypior do dekoracji

     

    Mieszanka przyprawowa:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego (białego i czarnego)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie

 

 

Sposób przyrządzenia:
Krewetki dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Na patelni mocno rozgrzać olej, każdą krewetkę obtoczyć w mące kukurydzianej, smażyć 3 minuty. Obsączy z nadmiaru oleju, przyprawić mieszanką przypraw. Półmisek wyłożyć rozdrobnioną sałatą, na niej ułożyć krewetki, udekorować szczypiorem i cytryną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *