Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna zupa z mielonej wołowiny

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 oczyszczona, pokrojona w paski zielona papryka
  • 1 posiekany pęczek cebulki dymki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 10 dkg drobno pokrojonych pomidorów
  • 1 litr wywaru z drobiu
  • bazylia i oregano
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Wołowinę wymieszać z pieprzem i chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać wołowinę, smażyć mieszając około 10 minut, przełożyć do odpowiednio dużego rondla. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu poddusić grzyby, paprykę, czosnek i cebulkę, przełożyć do rondla z mięsem. Dodać pomidory, zioła, bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia i powoli gotować 30 minut. Skorygować smak przyprawami. Podawać z tostami, obficie posypaną tartym parmezanem.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Barbara Góralczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *