Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna kapusta pekińska

Składniki:

  • 50 dkg posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka octu 3%
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • siekana natka pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Na sicie wymieszać kapustę z solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 4 godziny. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki lub kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć minutkę mieszając, dodać 2 szklanki wody, cukier, imbir, doprowadzić do wrzenia, dodać ocet. Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę zalać w misce gorącą marynatą, przykryć i marynować 4 godziny. Po tym czasie marynatę odsączyć, a kiszoną kapustę umieścić w salaterce na liściach kapusty.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *