Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna afrykańska zupa z ogona wołowego

Składniki:

  • 60 dkg pociętego na nieduże kawałki ogona wołowego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 6 małych obranych ziemniaków
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 2 łodygi selera, obrane i pokrojone na kawałki
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • kolendra, kminek i koper, mielone, do smaku
  • kardamon, cynamon, goździki, anyż, pieprz do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 litra wody
  • sól
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry


Sposób przyrządzenia:

Na dużej patelni podgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki ogona. Gdy się przyrumienią wyjąć i odłożyć. Na patelnię dodać pastę pomidorową, przyprawy zmielone i całe chwilkę smażyć następnie podlać wodą i powoli dusić mieszając przez kilka minut. Tak przygotowane przyprawy dodać wraz z kawałkami ogona do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować około 60 minut. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze kolejną godzinę. Gdy składniki zmiękną dodać sól do smaku, wymieszać, dodać zieleninę i podawać.
Przepis został nadesłany na "Muza Ramsaya" przez Dominikę B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *