Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki masło
- 1 jajko gotowane
- 1 jajko surowe
- bułka tarta
- 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet umyć, osuszyć. Ostrym długom nożem naciąć w nich kieszenie. Posiekany czosnek, natkę pietruszki i kolendry wymieszać z pokrojonym drobno jajkiem, orzechami. Przyprawić, wymieszać. Farszem nadziać filety, spiąć wykałaczka. Każdy filet przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i tartej bułce, obsmażyć na maśle. Dopiec w piekarniku.
czy można zastąpić
kolendrę świeżą kolendrą suszoną?
Nie jestem autorka przepisu, ale wg. mnie nie ma suszonej kolendry, sa ziarna, ale te do marynaty tylko, a natka znaczy natka, czyli swieza. Natka kolendry ma bardzo specyficzny smak, nie kazdemu odpowiada. Lepiej sprobowac listek, zanim sie zrobi pomylke. Najlepsza zamiana jest uzycie natki pietruszki. Wyjatkowo dobrze sie sprawdza z kurczakiem i nie ma ryzyka. Kolendra uzywana jest w w krajach Azji, w Indiach i w Meksyku, ale lepiej sprawdzic smak zanim sie uzyje.