Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka nadziewane bazylią

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka ze skórą
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek posiekanej bazylii
  • 3 łyżki sera ricotta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag kurek (ze słoika)
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Piersi umyć i osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Bazylię wymieszać z połową porcji szalotki, czosnkiem i serem. Farsz ostrożnie umieścić między skórką a mięsem, spiąć wykałaczkami i posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić resztę szalotki. Dodać osączone z zalewy kurki. Smażyć jeszcze przez 2 min. Dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać mięso. Udekorować listkami bazylii.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *