Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka na sposób Francuski

Składniki:

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 2 czerwone papryki
    • 2 cukinie
    • bulwa włoskiego kopru
    • bakłażan
    • sól, pieprz do smaku
    • Marynata:
    • ½ szklanki oliwy z oliwek
    • ½ szklanki białego wina
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć osuszyć, papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki. Cukinię, koper i bakłażan, oczyścić i pokroić w plasterki. Kurczaka i warzywa włożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać, podlać kurczaka i warzywa. Odstawić na dwie godziny, po tym czasie mięso i warzywa wyjąć z marynaty. Kurczaka włożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, raz po raz podlewając marynatą. Dodać warzywa, wlać resztę marynaty i piec jeszcze 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *