Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka a la strogonow

 

Składniki:

    • 15 dag piersi z kurczaka
    • 6 g mąki
    • 15 g tłuszczu
    • 20 g cebuli
    • 20 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka (płaska) koncentratu pomidorowego
    • papryka słodka w proszku
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Piersi umyć, oczyścić, pokroić w paski długości 5 cm, szerokości 1 cm i grubości 1 cm. Mięso oprószyć  solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, nie dosmażać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę, sporządzić zasmażkę z mąki z dodatkiem przypraw, rozprowadzić koncentratem pomidorowym i śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku, polać zrumienione mięso. Zagotować. Podawać z kluseczkami kładzionymi. Proporcja na jedną osobę.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *