Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi kurczaka w sosie jabłkowym

Składniki:

  • 4 filety z piersi indyka
  • 2/3 szkl. nalewki jabłkowej
  • 2/3 szkl. bulionu
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka
  • 2/3 szkl. śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Zalać go bulionem oraz nalewka, dodać jeszcze zioła oraz sól i pieprz do smaku.
    Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie mięso wyjąć a do sosu dodać mąkę wymieszaną w mleku.
    Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać śmietanę i doprawić do smaku.
    Sosem polać mięso i posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *