Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi kaczki pieczone z jabłkami

Składniki:
• 4 piersi z kaczki
• 4 kwaskowe jabłka
• 2 łyżki smalcu
• 1 łyżka konfitury pomarańczowej
• 2 łyżki koniaku
• ½ łyżeczki ostrej musztardy
• ¼ szkl. rosołu
• sól
• biały pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi oprószyć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie, polać roztopionym tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec ok. 20 min.
Następie posmarować piersi musztardą wymieszaną z koniakiem a do sosu wlać połowę rosołu, piec kolejne 5 min.
Gotowe piersi wyjąć z piekarnika i każdą owinąć w folię aluminiową a do sosu wlać resztę rosołu i dodać jabłka, piec ok. 15 min.
Po tym czasie ponownie włożyć piersi i razem podgrzać.
Przed podaniem polać rozgrzanym koniakiem i podpalić.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" Zośka Białaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *