Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka faszerowana bananem

Składniki:

  • 10 piersi z kurczaka
  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 1 cytryna
  • 60 dag ugotowanego białego ryżu
  • 30 dag ugotowanej marchwi
  • 30 dag młodej cukini
  • 20 dag świeżych kiełków
  • 50 dag mrożonych malin
  • 10 dag startego chrzanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 20 dag masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • Dekoracja: koperek, tymianek, makaron sojowy

Sposób przyrządzenia:
W piersi z kurczaka (oczyszczonej z błon i powięzi) robimy otwór, w który wkładamy obranego banana, uprzednio skropionego sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pierś należy zamarynować (około 30 minut) w oliwie z oliwek z dość sporym dodatkiem świeżego tymianku i soli. Marchew i cukinię kroimy w julienne i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy świeże kiełki, ugotowany ryż i przyprawy (całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce). Na patelni na małym ogniu smażymy marynowane piersi z kurczaka, a w międzyczasie miksujemy maliny z dodatkiem chrzanu i doprawiamy do smaku. Na środek talerza nakładamy ryż z jarzynkami, polewamy go sosem malinowym i dookoła układamy plastry usmażonej piersi kurczaka. Całość dekorujemy świeżym tymiankiem, koperkiem, makaronem sojowym i finezyjnie ułożonymi paseczkami marchwi.

1 comment for “Pierś z kurczaka faszerowana bananem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *