Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z serem i powidłami

 

Składniki:

    • 1/2 kostki masła
    • 4 łyżki cukru kryształu
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 żółtko
    • 20 dag twarogu
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • 3/4 szklanki mąki
    • 10 dag powideł porzeczkowych
    • 10 łyżek tartej bułki
    • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
Połowę tłuszczu utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać żółtko, twarożek, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek, filiżanką wykroić kółka. Nakładać na nie po pół łyżeczki powideł. Kółka złożyć, zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę. Pierożki wrzucać partiami i gotować na małym ogniu 10 minut. Pozostały tłuszcz stopić, wsypać resztę cukru kryształu i tartą bułkę, uprażyć na brązowy kolor. Pierożki wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć. Pierożki podawać z sosem waniliowym.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Helenę Staszyńską

1 comment for “Pierożki z serem i powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *