Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z wątróbką i pomidorami

Ciasto
Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
  • sól do smaku

    Farsz
    Składniki:

  • 25 dkg wątróbki wieprzowej lub cielęcej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu z chili
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie

Sposób przyrządzenia:
Wątrobę umyć, osuszyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, zeszklić, dodać wątróbkę smażyć 5 minut, dodać koncentrat pomidorowy i gdy ten się rozprowadzi dodać mąkę, wymieszać, dodać przyprawy. Skręcić w maszynce do mięsa, dodać śmietanę i ewentualnie doprawić. Mąkę przesiać przez sito. Na stolnicy uformować z niej kopczyk robiąc w nim wgłębienie. Do mąki dodajemy wrzątek i natychmiast dodajemy zimną wodę, sól. Początkowo mieszamy za pomocą łyżki, a potem, gdy nie jest już tak gorące dłońmi. Wstępnie wymieszane ciasto odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto tym razem do momentu aż przestanie się kleić do dłoni i będzie jedwabiście „gładkie” Z tak przygotowanego i rozwałkowanego na pożądaną grubość ciasta wycinamy używając szklanki koła, nakładamy farsz i starannie sklejamy brzegi. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną.  Dodatek (tłuszcz, śmietanę…) pozostawiam Wam do wyboru.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *