Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z suszonymi borowikami

Składniki:

  • 5 dag suszonych borowików
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • masło
     

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyła po czym je odcedzić i pokroić.
    Następnie do mąki wbić jajka, dodać ½ szkl. wody oraz szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka.
    W miedzy czasie kapustę poszatkować i zalać ją wywarem z pod grzybów i ugotować do miękkości.
    Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty razem z grzybami i orzechami.
    Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na kółkach ciasta.
    Zlepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *