Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z serem ricotta

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 40 dkg sera ricotta
  • 15 dkg serka śmietankowego
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
W misce wymieszać sery i żółtka. Dodać przyprawy i rozpuszczone masło, bardzo dokładnie wyrobić na gładką, jednorodną masę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Z ciasta wykrawamy szklanką lub specjalną  foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podawać polane masłem, tłuszczem ze słoniny. Znakomicie smakują odsmażone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *