Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z podrobami wieprzowymi i grzybami

Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej

 

  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • sól do smaku

     

    Nadzienie:

  • 40 dkg serc wieprzowych
  • 40 dkg płucek wieprzowych
  • 5 dkg namoczonych wcześniej suszonych grzybów
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
W rondlu rozgrzać olej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę podroby, obrumienić, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać grzyby, podlać kilko0ma łyżkami wody, dusić aż składniki zmiękną, a sos odparuje. Schłodzone składniki farszu zmielić w maszynce, dodać jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na wykrojone krążki ciasta  nakładać farsz, złożyć, dokładnie skleić brzegi. Gotować we wrzątku 5 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *