Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z mięsem z orientalną nutą

Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszenne, typ 500
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki letniej wody

     

    Farsz:

  • ok. 50 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana i zmielona marchewka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cebulkę zeszklić z dodatkiem imbiru i soli.  Mięso, marchewkę i cebulę wymieszać i doprawić do smaku, odstawić.   Z podanych składników zgnieść miękkie ciasto i cienko rozwałkować.  Następnie wykrawać koła szklanką.  Na kółka nakładać łyżeczkę farszu i sklejać.  Gotowe pierożki ugotować we wrzątku, aż wypłyną.  Podawać wyjęte z wody z cebulką lub masełkiem.  Można też ugotowane pierogi przysmażyć.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *