Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z marchewkowo-ziemniaczanym nadzieniem

Ciasto:

 

  • 60 dag gotowanych ziemniaków
  • 3 dag mąki
  • sól

 

 

Nadzienie:

  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Ciepłe ziemniaki zemleć w maszynce, po czym dodać mąkę oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy uformować wałek i odrywać od niego małe kawałki.
    Następnie posiekaną cebule zeszklić na tłuszczu a ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce i wymieszać z cebulą.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i kłaść  powstały farsz na kawałki ciasta i zlepić pierożki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i upiec na złoto.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Bogasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *