Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 50 dkg dobrej kiszonej kapusty
  • 50 dkg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • olej słonecznikowy lub tłuszcz ze skwarkami z boczku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, schłodzić, zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wytopić pokrojony w kostkę boczek, wyjąć skwarki, dodać  wypłukaną, lekko przesiekaną nożem kapustę, dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem mięsnym, przyprawić, duście aż kapusta będzie miękka, obsączyć na durszlaku z nadmiaru płyny. Kapustę, jajko, ziemniaki i skwarki boczku wymieszać, skorygować smak przyprawami.
Z ciasta wykrawamy  okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać  oliwą z przyrumienioną cebulką lub obsmażyć przed podaniem.

1 comment for “Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *