Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z jabłkami

Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • sól do smaku

     

    Nadzienie:

  • 1 kg dojrzałych, miękkich jabłek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na sicie aby obciekły z wytwarzającego się soku. Na krążki ciasta nakładać owoce, brzegi dokładnie skleić. Gotować powoli 5 minut. Podawać polane masłem z cynamonem lub sokiem owocowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *