Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi ruskie

Składniki:
Ciasto:

  • 35 dkg maki
  • 1 jajo
  • około -1/8 l wody
  • 4 dkg masła do polania

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicy, wbić jajo, dodać sól zagnieść wolne ciasto,starannie wyrobić Podzielić na dwie części , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało Każdą część wałkować dosyć cienko , wykrawać foremka albo szklanką krążki o średnicy 5 cm Na środek ,nałożyć łyżeczką nadzienie,składać na pół , zlepić pierogi dokładnie i mocno , uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi, pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układać na desce posypanej mąką. Przykryć serwetka aby nie obsychały Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu Na wrzącą wodę kłaść pierogi partiami, zamieszać łyżką ,przykryć gdy podpłyną do góry odkryć i zagotować, wybrać łyżką cedzakową , na cedzak, przelać gorącą wodą ,osączyć Włożyć na półmisek Polać tłuszczem.

Farsz:

  • 80 dkg ziemniaków
  • 20 dkg sera twarogu
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ugotować ziemniaki i przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać cebulkę obraną, pokrajaną w kostkę , usmażoną na złoty kolor , Utrzeć dokładnie ,dodać sol i pieprz.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Agap

 

 

1 comment for “Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *