Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi pieczone z serem

Składniki :
Ciasto:

  • 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej

Nadzienie:

  • 4 topione serki gouda lub inne
  • 1 jajko do posmarowania pierogów przed upieczeniem
  • trochę masła lub margaryny do posmarowania blaszki


Sposób przyrządzenia:
Przesiać mąkę przez sito i zagnieść ciasto z żółtkiem i masłem lub margaryną. Zrobić to możliwie najszybciej i włożyć do lodówki na 1 h. Wyjąć, brać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na placki o grubości 2 mm. Z tych placków wykrawać kwadraty 6×6 cm. Na każdy kwadrat nałożyć odpowiedni pasek topionego serka, złożyć na pół i zlepiać. Pierożki posmarować dokładnie rozbitym jajkiem, ułożyć na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną. Pierożki nie powinny się ze sobą stykać, bo przy pieczeniu rosną i mogłyby zrosnąć się w jeden kawał. Piec na złoty kolor, mniej więcej 20 min.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *