Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi moskiewskie

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 35 dkg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i dusić aż odparuje wytwarzający się płyn, przyprawić, dokładnie wymieszać.
Z ciasta wykrawamy szklanką lub specjalną  foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz, przykrywamy drugim wykrojonym kawałkiem ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *